Onako, sasvim usput

23 03 2010

23 03 2010 – Beograd, 20.23

Piše: Darko Kocjan

Dobar dan!

bg foto koji miriše na proleće

bg foto koji miriše na proleće

Kako ste? Nadam se da ste u dobroj formi.

Počelo je proleće, a sa njim i ovaj blog. Veoma me zanima kako si ga pronašao/la (ne ljutiš se što sam prešao na „Ti“?), kako si se obreo na ovoj adresi pošto nikom nisam javio da ću početi nešto da pišem baš ovde. Ako ti nije teško „ubaci odgovor u komentar“ – unapred hvala.

Kao i sve što predstavlja ogledalo „ličnog“ tako će i ovaj blog biti veoma rabarušen, pun raznih tema, ali ćeš najčešće u njemu da čitaš o medijima, o alternativnoj stvarnosti pored koje često prolazimo ne prepoznajući je, o grafitima, o…

Hajde da kažemo to ovako:
Na naslovnim stranicama novina gledamo sve same egzibicioniste: kriminalce, političare i ludake. Onako, sasvim usput, pri dnu pete strane nailazimo na naslov „Pronađena voda na Marsu“. Ovaj blog će se baviti tim „petim stranicama“, pojavama, događajima i ljudima koji su sasvim sigurno zaslužili naslovnu stranu. Takođe, na ovom blogu ćete ubuduće moći da pronađete i naslovne strane, ali, onako sasvim usput, pogledane iz drugog ugla.

Za početak, jedna „baš prolećna“ priča.

Jednog sunčanog prolećnog dana pre mnogo godina, kaže ova priča, Moris Sači, jedan od dva brata koji će kasnije napraviti čuvenu marketinšku agenciju, šetao je njujorškim Central parkom. Tamo je ugledao slepog čoveka kako prosi. Šešir, nekoliko novčića u njemu, a pored natpis „I am blind“ (Ja sam slep). Malo je popričao sa dotičnim i, na rastanku je dopisao nešto na pomenuti natpis. Nekoliko sati kasnije vraćao se istim putem – pored slepog čoveka je stajao šešir pun para. Prišao mu je, upitao ga kako je, a ovaj ga odmah dočeka rečima: Prepoznajem vas po glasu. Vi ste nešto dodali na moj natpis i sada ljudi zastajkuju, ubacuju novac u šešir, ali i hoće da pričaju sa mnom… Šta ste uradili, recite mi, molim vas?

Moris je ispred natpisa I am blind napisao reči It`s a spring… tako da je kompletan tekst potom glasio „It`s a spring and I am blind” (Proleće je, a ja sam slep).

U vreme građanskih protesta u Srbiji pre 15-ak godina, studenti su lansirali protestni grafit “Proleće je, a ja živim u Srbiji”. Navijači Zvezde i Partizana često jedni druge peckaju obradama “Proleće je, a ja navijam za Zvezdu” ili “Proleće je, a ja navijam za Partizan” u zavisnosti od stanja na tabeli i rezultata večitog derbija.

Jedna od poslednjih obrada ovog grafita je bedž na jakni čoveka – učesnika jednog štrajka u Srbiji: Proleće je, a ja radim u prosveti!


Радње

Подаци

4 responses

23 03 2010
shunjalica

Proleće je, a ja nisam bila ovde! 🙂

30 03 2010
darkok

Recept je jednostavan: napravi sopstveno proleće, produži ga na celu godinu i stići ćeš na mnoga mesta na kojima nisi stigla da budeš:)))
Sviđa mi se tvoj nadimak – „Šunjalica“ – onako, sasvim usput!
Pozdrav!
Darko K.

1 04 2010
shunjalica

Šunjalice se smucaju kroz sva godišnja doba, zbog toga su im kameleoni posebno dragi. :))

Pozdrav i tebi, do sledećeg smucanja! 🙂

20 06 2010
Jasmina Andric

(Zlo)upotrebicu slova Vaseg „Onako, sasvim usput“, pa bi od toga mogla nastati (ako nemate nista protiv, posto volim anagrame) sledeca upitna recenica: No, ko Vas pusti s uma? Ne zamerite molim Vas. Pozdrav od Jasmine iz Panceva ili 013-ice.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s
%d bloggers like this: