Beogradske „visoke“ teme

19 04 2010

Iako poseduje najvišu zgradu na planeti, 818 metara visoku kulu „Burdž Dubai“, sam grad Dubai nije i na prvom mestu najviših gradova sveta, odnosno onih koji imaju najviše solitera. Na tom mestu se nalazi Hong Kong, a slede ga Njujork i Tokio. Beograd je na 314. mestu ove top liste sa 6 solitera iznad 90 metara visine. Hong Kong ih ima više od 3 hiljade, a Njujork preko 800.

Ipak, Beograd je po nečemu sigurno prvi, a to je davanje nadimaka svojim soliterima. Od onih lepih kao što su „šest kaplara“ ili „dve kule“ do onih koji su posledica stava Beograđana o onima koji ih „gledaju sa visine“ – tako su nastala „četiri idiota“, „tri kretena“, „dve budale“. Još Dušan Radović je govorio: „Beograđani iz milošte zovu jednu grupu od četiri solitera – četiri idiota. Posmatramo sa Beograđanke ceo grad i pokušavamo da pogodimo koji su ti. Svi su nam sumnjivi“. Osim lepih i okrutnih nadimaka, postoje i oni koji su zanimljivi: „dve čačakalice“, „svetionik“, „monolit“, „tri olovke“, „visuljak“, „šipka“, „košarkaš“, „Guliver“, „dva džina“… Nekada nadimke znaju svi, a nekada samo lokalci.

istočne kapije ili…

Baš kao i kod stanovnika blokova u Novom Beogradu. Oni koji stanuju u blokovima 45, 61 i u naselju Ivana Ribara imaju nadimak „starosedeoci“ jer žive na početnim stanicama autobusa i tramvaja pa uvek mogu da sednu u vozilo gradskog saobraćaja. Oni koji stanuju nešto dalje, u blokovima 63, 44 i 70, imaju nadimak „dobrostojeći“ – kada autobus stigne na njihovu stanicu ostaje ima samo da se uhvate za šipku i da putuju stojeći…

Bilo da sedite, stojite ili ležite… radujte se jer ste u Beogradu!

(tekst je objavljen u aprilu na Radiju Tri iz Beograda, u rubrici „Beograd za poneti – rasprodaja grešnih misli“)Радње

Подаци

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s
%d bloggers like this: