Šmirgla je ponekad sasvim dovoljna…

24 04 2010

Znate li koja je najveća razlika između 60-ih godina prošlog veka i današnjice? Nekada je čovek ulazio u dragstor i glasno govorio “Dajte mi boks cigareta”, a onda šapatom dodavao “I dodajte dva kondoma pride”!

Danas na ulazu u prodavnicu vičemo “Dajte mi veliku kutiju kondoma!”, a onda šapatom dodajemo “I još dve pakle cigareta, molim vas”!

U savremenim dramama za razliku od onih nekadašnjih, osim teksta, postoji i velika razlika u postupcima pojedinih ličnosti. Na primer, u modernoj bajci na pitanje Vuka koja je bakina adresa, Crvenkapica bez oklevanja odgovara: www.baka.rs

Kad smo već kod drame – život nam danas stalno nudi nove glumce za već poznate stare uloge. Dok su nekad Vuk Drašković i Sloba Milošević bili slika i prilika Iznoguda i Kalifa iz poznatog stripa, danas su to Boris Tadić i Toma Nikolić koji sam priznaje da mu je lična ambicija da pobedi Tadića makar u izborima za predsednika mesne zajednice.

I na kraju: svaka predstava doživljava svoj vrhunac samo ako su uloge dobro podeljene. Da li delite ovo mišljenje? Hajde da probamo i da pokušamo da pravilno podelimo uloge. U sledećoj jednočinki neka Pinokio predstavlja Srbe, cure neka budu Srpkinje, Đepeto neka bude vlast u Srbiji, a kada čujete reč šmirgla zamislite da sam rekao mediji.

Jednoga dana kaže Pinokio Đepetu: kako si me to napravio, sav sam drven i kockast, čak si mi i pišicu napravio kockastom – neće me nijedna cura.

Na to mu Đepeto reče: Uzmi malo šmirgle i popravi gde misliš da treba!

Kroz nekoliko dana sretnu se njih dvojica i Đepeto upita: Je li Pinokio, šta sad kažu cure? Na to će ovaj: Ma kakve cure, šmirgla je zakon!

Dogod mediji budu previše “edukativni” u ponoćnim satima,

žaliće se ljudi u Srbiji na belu kugu.

(tekst je objavljen u aprilu na Radiju Tri iz Beograda, u rubrici „Beograd za poneti – rasprodaja grešnih misli“)


Радње

Подаци

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s
%d bloggers like this: