Haiti i Atlantida

27 04 2010

Početak ove godine doneo je svetu i jednu od najvećih ljudskih tragedija svih vremena – ogroman broj žrtava zemljotresa koji je pogodio ostrvsku državu Haiti. Drama stanovnika Haitija suočenih sa raznim pošastima koje prate ovakvu katastrofu bila je glavna tema svetskih medija. Usledila je i reakcija mnogih zemalja, organizacija i pojedinaca koji su odmah pritekli u pomoć ugroženima. Uz sve stručne analize onoga što se dogodilo, a koje bi tek trebalo da pokažu da li se ova tragedija mogla predvideti, usledila su i neka alternativna viđenja „uzroka zemljotresa“.

Uglavnom putem interneta javljali su se (dosta stidljivo) i neki poklonici teorije po kojoj se legendarno ostrvo Atlantida nalazilo upravo u ovom delu sveta. Podsećamo, po opisima iz Platonovih filozofskih dijaloga „Timaj“ i „Kritija“, Atlantida je bila država na ostrvu/kontinentu koje se nalazilo iza „Herkulovih stubova“ (pretpostavlja se da je Platon pod pojmom “Herkulovi stubovi” mislio na Gibraltar). Stanovnici Atlantide su ovladali neverovatno naprednim tehnologijama i imali odličnu organizaciju društva, ali je na vrhuncu razvoja ostrvo usled velike prirodne katastrofe nestalo u jednom danu (zemljotres? potop usled cunamija? vulkan? atomska eksplozija?). Kao najčešća mesta na kojima je mogla da se nalazi Atlantida poklonici ovog mita najčešće navode ostrvo Santorini u Egejskom moru, okolinu Azorskih ostrva u Atlantiku i potom Karibe. Tragedija na Haitiju očigledno ih je uverila da je katastrofa ogromnih razmera itekako moguća u ovom trustnom području pa pretpostavljaju da je nešto slično moglo da se dogodi i u dalekoj prošlosti.


Platon je o Atlantidi pisao u zenitu svog filozofskog dela, 360 godine pre nove ere. Državu/ostrvo koje pominje definiše kao podatke stare više od 500 godina koje je dobio većinom od egipatskih sveštenika, što znači da se mitsko stradanje Atlantide dogodilo pre otprilike 13.000 godina.

(tekst je objavljen u januaru na portalu www.nadlanu.com, u rubrici „lifestyle“, podrubrika „spajalica“)


Радње

Подаци

5 responses

24 05 2010
Жељко

Платонова Атлантида је парабола Атине која се искварила тежњом за моћи.

24 05 2010
darkok

Mnogi kažu da je to ideja koja je najbliža istini… ali…

18 01 2011
zdravko

U utrobi majke koja me nosila devet meseci bio sam na sigurnom Kada sam ugledao zemaljski svet u cinu radjanja nisam bio odusevljen Prvo sto sam uradio ja sam se proderao nije mi odgovaralo Ugledao sam pakao sto su ga ljudi napravili i reziltat toga je moj plac Taj pakao sam tek upoznao kada sam postao covek Realizaciji toga pakla na zemlji dobar deo procenata doprineo je i samo ljudsko bice koi se zove covek Kakvo je u sustini to ljudsko bice zvano covek i sta ga cini necovekom da od ove planete zemlje ovako lepe zaista napravi pakao Nikada nije mu palo na svest da zaista napravi raj dostojnog onoga sto ga i samog cini da je covekAko je u pitanju pozitivna ili negativna energija pa zar nije to isto stvorenje sto se zove covek svesno da je na zemlji negativnoga bilo dosta Sada je na redu pozitivna energija i da zemlju pretvorimo u ono sto u stvari i jeste RAJ

12 06 2012
veljko

atlantida je nestala pre 12.000 godina,a na pre 3.000 godina

12 06 2012
darkok

Tačno – greška je u kucanju. Trebalo je da stoji 13000 godina (to je to). Hvala ti Veljko što si koncentrisan:))))))

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s
%d bloggers like this: