400 kilometara beogradskih predsednika

10 05 2010

Beograd je grad titula. Onaj ko je zvanično nema u javnom životu dobija bar „nadimak-titulu“ u tajnom ili privatnom životu. Onaj ko nije neki „predsednik“, „šef“, „upravnik“, „direktor“, „menadžer“, „ministar“, „poslanik“… u javnom životu, za čas postaje „legenda“, „guzonja“, „lik“, „kralj“, „carica“, „smarač“… u privatnom ili tajnom životu. Naravno, nekada „legenda“ postane i nezvanična titula u javnom životu – to su obično najpoznatiji ili najomiljeniji Beograđani i Beograđanke.

Usput, da li ste se nekada zapitali koliko u Beogradu ima ljudi sa titulom „predsednik“? Nakon pažljivog prebrojavanja ispalo je da ih ima nešto više od 200 hiljada! Ovaj broj važi samo u slučaju da sve institucije rade po zakonu/statutu/pravilniku o organizaciji. Najbrojniji su predsednici/ce kućnih saveta i predsednici odeljenskih zajednica, kao i predsednici upravnih odbora po firmama i svih mogućih komisija. Naravno, među nama ima i onih koji su višestruki predsednici (2 upravna odbora + predsednik Opštinskog odbora stranke, na primer). Kada bi svi oni legli jedan iza drugog, a kada bi prvi legao na Slaviji, poslednji bi završio u centru Zagreba (ako uzmemo u obzir prosečne visine/dužine beogradskih predsednika/ca). A kada bi svi oni legli na posao evro i dinar bi možda za nekoliko godina“ igrali nerešeno“ – 1:1.

Za sada, „predsednik“ je sigurno najčešća titula u Beogradu. Jedina ozbiljna konkurencija predsedničkom zvanju je titula „menadžera“ – u slučaju da se celo društvo organizuje na primeru marketinških agencija u Beogradu bi bilo, izračunali smo, oko milion i dve stotine hiljada „menadžera“. A to bi već bilo „samoupravljanje“. Ponovo.

Mada… što da ne? Tada se definitvno bolje živelo…

(tekst je objavljen na portalu www.nadlanu.com, u rubrici “puls grada”, podrubrika “Dobri duh Beograda”)


Радње

Подаци

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s
%d bloggers like this: