Meteor koji putuje ka Zemlji pašće negde na Balkan

12 05 2010

… i to će se dogoditi za 17 hiljada godina. I meteor je veličine kutije šibica. Naslovi služe samo da privuku pažnju. Baš kao i ženska garderoba. Posebno u proleće i leto. Vratimo se mi izvesnim pričama za koje nije izvesno samo da li su se uopšte desile – urbanim legendama.

SVETI SAVA I ZASTAVA NEPALA

Pravni fakultet. Amfiteatar. Junski ispitni rok. Studentkinja odgovara i stalno zamuckuje. Očigledno da je gradivo naučila napamet. Profesora to nervira, pa joj ponekad postavi dodatno pitanje ne bi li se uverio u njeno stvarno znanje. U jednom momentu on joj se obraća pitanjem: Koleginice, recite mi ko je napisao Dušanov zakonik? Ona zaćuta i nemoćno se zagleda u profesora. Dakle, ko ga je napisao, ponavlja on. Ona ćuti. Tup i lepljiv pogled uprt je u profesora. Koleginice, pobogu, pa to je kao kada bih vas pitao koja reka prolazi ispod savskog mosta, pokušava da joj pomogne profesor. Na ove njegove reči, njeno bespomoćno lice se u trenu ozari, pogleda pobedonosno u ispitivača i reče: Dušanov zakonik je napisao Sveti Sava!

Ovo je jedna od najčuvenijih legendi iz studentskog života. Najviše ih je, naravno, sa ispita zato što su studenti najprisutniji u amfiteatrima, salama, učionicama i sličnim prostorijama upravo u vreme „plej ofa za odlazak u dalji krug takmičenja“. Neki od profesora su svoju slavu i stekli po neobičnom ili izuzetnom ponašanju na ispitima, a jedan od takvih je bio i Mika Elektrika – nekada profesor na ETF-u.

Svojevremeno, Mika Elektrika je imao običaj da studentima koji očigledno nisu naučili gradivo, postavi jedno teško pitanje (otprilike kao ono u Milioneru za najveći dobitak) i, ako odgovore na njega, puštao bi ih na ispitu. Godinama niko od studenata nije uspeo da odgovori na Mikina pitanja, a onda je na ispit došao student koji apsolutno ništa nije znao i, naravno, Mika mu predloži igru: Kolega, vidim da se niste spremali. Postaviću vam jedno neobično pitanje koje nije u vezi sa gradivom. Ako na njega odgovorite tačno, dobićete desetku. Ako ne odgovorite, vidimo se u sledećem roku – bolje je tako nego da se dalje mučimo i vi i ja.

Student pristade i profesor mu postavi odlučujuće pitanje: Kako izgleda zastava Nepala? Student je razmišljao nekoliko sekundi, a onda uzeo olovku i papir i na njemu nacrtao kružić iz koga je izlazila valovita linija. Predao je papir Miki, a na njegov upit pogledom samo je rekao: To je zastava Nepala iz treće projekcije! Dobio je desetku, a Mika je prestao sa ovom svojom praksom!

Izvinjavam se što nisam stigao da pronađem dotični crtež, pa sam morao da se poslužim crtežom spermatozoida koji u ovom slučaju može da prođe kao „zastava Nepala na stubu, gledana iz treće projekcije“ ( u stvari, bilo koja zastava…)

(tekst je objavljen na portalu www.nadlanu.com, u rubrici “lifestyle”, podrubrika “Dačine urbane legende”)

Advertisements

Радње

Подаци

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s
%d bloggers like this: