Dobar vic – onaj koji prošeta Beogradom

13 05 2010

Kada se vic/grafit prošeta baš celim Beogradom, ne putem Interneta već putujući od usta do usta, onda za njega možemo da kažemo da je odličan.

Mnogi su vicevi tako „proputovali“ po ulicama Beograda. Neki od njih su i stvoreni u gradu, neki su došli ko zna odakle i, pošto  ih je Beograd „ocarinio“, otišli su dalje. Neki od njih su se vratili u Beograd – u istom obliku, u prerađenom obliku, ili u obliku reklama, tv emisija…

Nedavno se pričalo po Beogradu:

Umre čovek i dođe pred vrata raja. A tamo stoji Sveti Petar, nasmeši mu se i poželi dobrodošlicu. Odjednom čovek ugleda nedaleko od vrata neku osobu koja zamahuje teniskim reketom i stenje. „ko je ovaj“, upita čovek, a Sveti Petar mu odgovori: „Ma pusti ga, to je Šef. Umislio je nedavno da je Novak Đoković!“

Ovo je stari vic koji je prolazio Beogradom bezbroj puta – samo su imena bila druga, ali uvek su to bili beogradski junaci: Divac, Đorđević, Prle, Tihi… Vic nije beogradski, ali ga je Beograd rado prepravio – odgovara njegovom duhu. (inače, svojevremeno je pomenut i u tv seriji „Boston legal“)

Beogradske urbane legende su, kao autentične, često završavale u domaćim filmovima i u tv emisijama (policajac koji spotiče momka koji juri za tramajem, čovek koji se u pidžami vraća sa službenog puta…), a biseri/grafiti su, nekoliko godina po nastanku, uvek primećivani u domaćim pozorišnim i filmskim komedijama (Radovan III, Mi nismo anđeli…). Uvek je zanimljivo pratiti put vica/poskočice/grafita do literature/filma/televizije/tv reklame.

Ponekad se vic koji je putovao po Beogradu vrati u sasvim novom obliku, iz neke velike daljine. Tako je vic o papagaju koji poštom naručuje psa da bi napakostio mački, došao posle 20 godina u Beograd kao reklama za DHL.

Trenutno Beogradom putuje sledeći vic:

Prolazi čovek grobljem i vidi ogroman kamen na kome piše:
„Brate Srbine, ako si pravi brat i drug pomozi, pomeri kamen ovaj što mi na duši stoji i olakšaj mi muke“
Čovek proba da pomeri, gura, vuče, i posle dužeg mučenja, skoro se iskilavivši, uspe da pomeri kamen. A tamo. ispod kamena, urezano na ploči:
„Brate Srbine, ako si brat i drug, ako si Srbin, vrati ovaj kamen nazad da zeznemo još nekoga“

Nije baš nov, ponovo je stigao u Beograd. Kruži gradom. Čekamo ga na TV-u ili u nekom pozorištu, ako već nije i tamo ispričan.

(tekst je objavljen na portalu www.nadlanu.com, u rubrici “puls grada”, podrubrika “Dobri duh Beograda”)


Радње

Подаци

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s
%d bloggers like this: