Kako greška postaje smernica…

26 05 2010

Pre nekoliko nedelja izvesni Boško Ristić, žuto plavi kadar, izjavio je na televiziji da je pismo kritike reforme pravosuđa u nas (koje je poslao predsednik Evropske komisije Barozo), bilo privatno pismo. Iz Društva sudija su odmah reagovali i poslali televiziji pismo sa zaglavljem koje dokazuje da je reč o zvaničnom pismu. Posle ovoga Boško se nije javljao. Iako je slagao ili, ako hoćete, lupio na mediju – nije kažnjen, nije kritikovan, nije izbačen iz partije, nije leteo sa funkcije, nije čak morao ni da kleči na kukuruzu zbog toga. A ko zna koliko je puta uradio nešto slično kada ga nisu otkrili… Džems Bond je imao licencu da ubije – da li vam visoka stranačka funkcija daje licencu da slažete? Sećate li se onog klinca koji je izjavio: Kad porastem biću političar i mama više neće moći da me bije kada lažem… Ovo je samo jedan primer od hiljade sličnih grehova ili grešaka domaćih oblika života koji sebe nazivaju političarima. A u običnom životu (koji hteo to ili ne kopira politički život), kada neko pogreši, kazna sve češće zavisi od visine plate, odnosno političkog položaja.

Da vidimo kako to izgleda u praksi u slučaju da na poslu neko načini veliku, ozbiljnu grešku.

Ako imate platu do 20 000 dinara reakcija na vašu grešku će biti “Glupi nesposobnjaković” i trenutni otkaz!

Ako imate platu od 30 000 dinara za istu grešku dobićete veliku opomenu, a greška će biti upisana u lični dosije.

Ako imate platu od 50 000 dinara za pomenutu grešku dobićete samo opomenu.

Ako imate platu od 75 000 dinara dobićete usmenu kritiku, šapatom.

Ako imate platu od 90 000 dinara zatražiće od vas da sledeći put to uradite bolje.

Ako imate platu od 100 hiljada dinara zamoliće vas da sledeći put razmislite još jednom pre nego što to učinite.

Ako imate platu od 120 000 dinara za potpuno istu grešku zamoliće vas da predstavite novoosmišljene (od vas), načine rada.

Ako imate platu od 150 hiljada dinara za takvu vašu grešku neće biti nikakvih reakcija – odnosno, za nju će odgovarati vaši saradnici koji imaju plate do 90 hiljada dinara.

Ako imate platu od 200 hiljada dinara (koju mnogi zovu i poslanička plata), za takvu grešku ćete dobiti specijalno priznanje za nekonvencionalne metode rada i otkrivanje novih perspektiva.

Ako imate platu od 300 hiljada dinara (koja se zove još i ministarska plata), vašu grešku će da proglase za novu smernicu obavljanja poslova u preduzeću. Usput, pozvaće vas u upravni odbor, a dobićete i povišicu plate od najmanje 30 odsto.

Ako imate platu veću od 400 hiljada dinara (takozvanu predsedničku platu), vaša greška će biti proglašena strateškom odlukom!

A ako nemamo platu, ako smo nezaposleni – pitate se vi. Budite ponosni – u tom slučaju ste oslobođeni mogućnosti da napravite grešku…

(tekst je u maju objavljen na Radiju Tri iz Beograda, u rubrici „Beograd za poneti – rasprodaja grešnih misli“)


Радње

Подаци

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s
%d bloggers like this: